Fabricage

Door de grote afmetingen van een 10 meter pomp is een machinefabriek ten enenmale ongeschikt voor fabricage. Bovendien wordt de pomp vrijwel geheel samengesteld uit gelaste staalplaat. 

Geschikte fabrikanten zouden kunnen zijn de grotere constructiewerkplaatsen of kleinere scheepswerven, evenals fabrikanten van grote vijzelpompen zoals gebruikt in de rioolzuivering. De benodigde montagehal is ten minste 12 meter hoog, met een loopkraan van 100 ton vermogen. Ook is wellicht een oven nodig voor het warm zeten van de spiraal segmenten.

Model van eerste segment (1:10)

De kern van het fabricageproces is een draaiplaat van 10 meter doorsnede, waarop de assemblage plaats vindt. De bezettingstijd van de draaiplaat bepaalt de productietijd. Om deze zoveel mogelijk te bekorten is het gewenst om de dubbele schroefspiraal te prefabriceren in segmenten, bijvoorbeeld 12 segmenten spiraal. De afmetingen daarvan zouden dan 4,50 meter (radiaal) en 2,60 meter (omtrek) bedragen.

Tenslotte wordt de “opstaande kraag” (overstort) ook samengesteld uit geprefabriceerde elementen. Daarna wordt het geheel omgekeerd om het laswerk aan de onderkant uit te voeren.